$type=three$author=hide$comment=hide$rm=hide$count=6

Kurban ve Seferilik

  Sual: Evli olup ailesi ile beraber gurbette bulunduğu şehirde uzun yıllar bulunsa ve fakat ömür boyu yerleşmeyi düşünmese, buradan doğup e...

 


Sual: Evli olup ailesi ile beraber gurbette bulunduğu şehirde uzun yıllar bulunsa ve fakat ömür boyu yerleşmeyi düşünmese, buradan doğup evlendiği yere bayramda 15 günden az süre ile gidip orada kurban kesse kesilen kurban vacip kurban olur mu?


CEVAP : Bir günlüğüne de gitse orada mukim olur, kestiği kurban vacip olur.


Sual: Birçok insan Kurban bayramında memleketine gidip kurbanı orada kesiyorlar. Bunlar bilerek veya bilmeyerek yaşadıkları şehre yerleşmeye niyet etmişse, fakat kurbanları bayram vesilesiyle gittiklerinde doğdukları yerde kesseler bunlar vacip olan kurban borcundan kurtulur mu?


CEVAP: Gittikleri yerlerde mukim oluyorlarsa vacip olarak keserler. Seferi iseler zaten kurban vacip olmuyor, keserlerse nafile olur.


Sual: Vatan-ı aslimiz İstanbul’dur. Hanımım nisap miktarı mala sahip olduğu için kurban kesmesi vacip. Bayramda Tekirdağ’a gidiyoruz. Tekirdağ’da birisine kurban için vekalet verdik. Fakat Tekirdağ’da seferi oluyoruz. Vacip sevabı almak için ne yapmak gerekir?


CEVAP: Tekirdağ’da kurban kesilirken İstanbul’da bulunursanız yani mukim olursanız kurban vacip olur. Telefonla öğrenirsiniz. Kestik derlerse buradan hareket edersiniz.


Sual: Seferde olan zengin birisi kurban bayramının üçüncü günü vatan-ı aslisinin içinden transit geçse kurban kesmesi vacip olur mu?


CEVAP: Şehir küçük ise, içinden geçiyorsa vacip olur. Büyük şehir ise, evleri ile çevre yolu arasında, mezarlık, fabrika, kışla, ırmak, deniz, harman yeri, futbol sahası gibi yerler var ise, o zaman vatan-ı aslisine girmemiş olur, vacip olmaz.


Sual: Bir zengin, işi olduğu için bayramın birinci günü kurban kesmeden sefere çıksa günaha girer mi?


CEVAP: Kurban, bayramın üçüncü günü kesilmesi vacip olduğu için sefere çıkmakla günaha girilmiş olmaz.


Sual: Bir zengin, kurban kesmek niyetiyle bir koyun satın aldıktan sonra, sefere çıksa ve bayramın üçüncü günü de seferde olsa, vekalet verip o koyunu kestirmesi gerekir mi?


CEVAP: Kestirmesi gerekmez, yani seferde olduğu için kurban kesmesi vacip olmaz. Ama alınmış bir kurbanı kesmek, nafile de olsa çok sevaptır, Sırattan geçirir. Bu bakımdan zengin olan kimse, sevaptan mahrum kalmamak için seferi de olsa kurban kesmelidir. Kendi kesemezse, kesen birine vekalet verip kestirmelidir.


Sual: Zengin, bayramın üçüncü günü, kurbanını kesmeden sefere çıkarsa, günaha girmiş olur mu?


CEVAP: Üçüncü günü kesmeden çıkarsa, üzerine vacip olduktan sonra çıktığı için günaha girer. Bedelini bir fakire altın olarak vermesi gerekir. Birinci veya ikinci günü çıksa idi kendisine vacip olmadan çıktığı için günah olmazdı.


Sual: Zengin, sefere çıkarken kurbanını kesmek için birini vekil etse, gittiği yerde mukim olsa, vekilin, kestiği hayvan vacip kurban olur mu?


CEVAP: Evet. Sefere çıkarken kurbanını kesmek için birini vekil eden zengin, gittiği yerde mukim olsa, vekilin kestiği hayvan, vacip kurban olur. Çünkü zengin mukimdir ve vekaletle istediği şehirde kestirebilir.


Sual: Hacca giderek, orada 15 günden fazla kalan kimse, mukim olduğundan kendisine kurban vacip olur. Bu vacip kurbanını kestirmek üzere telefonla Türkiye’deki bir yakınına vekalet verip kestirebilir mi?


CEVAP: Evet kestirebilir. Fakat şükür kurbanını Harem’de kesmesi gerekir, vekaletle Türkiye’de kestiremez.


Sual: İstanbul’a temelli yerleştik. Bayramda memleketim olan Rize’ye gidip orada kurban kesmemde mahzur var mıdır?


CEVAP: Hiç mahzuru yoktur. İstanbul’a temelli yerleşmekle Rize, vatan-ı asli olmaktan çıkar. 15 günden az kalmak üzere Rize’ye gidince orada seferi olursunuz. Seferde, kurban kesmek gerekmez. Kesilirse sevap olur.


Sual: Bayramın birinci veya ikinci günü kurbanını kesip sefere çıkan, vacip sevabı alır mı? Üçüncü günü seferden dönenin, tekrar kurban kesmesi gerekir mi?


CEVAP: Bayramın birinci veya ikinci günü kurbanını kesip sefere çıkarsa, vacip sevabı alır. Üçüncü günü seferden dönene, artık tekrar kurban kesmek gerekmez.


Sual: Kurban kesmeden sefere çıkan ve üçüncü günü memleketine gelip mukim olan zengin günaha girer mi?


CEVAP: Kurban kesmeden sefere çıkan zengin, seferde iken kurban kesmiş olsa bile, üçüncü günü mukim olunca, tekrar kesmesi vaciptir. Mesela, İstanbul'da oturan ve kendisine kurban kesmek vacip olan bir kimse, bayramda Ankara’ya gidip ikinci gün kurbanını Ankara’da kesse, üçüncü günü İstanbul’a gelse, Ankara’da seferi olduğu için kestiği nafile olur, İstanbul’a gelince bir kurban daha kesmesi gerekir.


Sual: İstanbul’da doğdum büyüdüm, vatan-ı aslim İstanbul’dur. Fakat bir seneyi aşkın bir zamandır yurt dışında yaşıyorum. Nasipse birkaç sene daha kalacağım.Yaklaşan kurban bayramı için İstanbul’a gitmeye niyetliyim.10 gün kalmayı planlıyorum. Bu durumda İstanbul’da kalacağım süre için seferi sayılır mıyım? Kurban kesmem vacip mi?


CEVAP: Vatan-ı aslide bir saat bile kalsanız mukim olursunuz. Kurban kesmeniz vacip olur.


Sual: İstanbul’da oturuyorum. Her yıl bayramda memleketim olan Kayseri’ye gidip kurban kesiyorum. Bir mahzuru oluyor mu?


CEVAP: Kayseri vatan-ı asliniz ise, bir günlük için de gidilse mukim olursunuz ve kurban kesmeniz vacip olur. Eğer İstanbul’a temelli yerleşmişseniz, Kayseri vatan-ı asli olmaktan çıkar. Gittiğinizde seferi oluyorsanız kurban kesmek gerekmez. Şayet keserseniz çok sevap alırsınız.


Sual: Seferi olan vekil, vekaleten kurban kesebilir mi?


CEVAP: Vekilin seferi olmasının önemi yok. 


Mehmet Ali Demirbaş


Yorumlar

Güzel sözler$quote=TURAN

Güzel sözler$quote=TURAN
Dini, dili, rengi ve düşüncesi ne olursa olsun, insan, sırf insan olduğu için sevilmelidir. Bizim gibi düşünmese dahil, karşımızdaki insana hoşgürü ile bakıp saygı göstermeliyiz.
Ad

Abdest,18,Ahiret,1,Akşam Namazı,3,Allah,2,Ayet,7,Bayram,3,Besmele,7,Bilgiler,43,Cami,5,Cehennem,1,Cemaat,1,Ceneze,1,Cennet,1,Cinler,1,Cuma Namazı,6,Dini Hikayeler,5,dinimiz,24,Dua,7,Esma'ül Hüsna,2,Evliyalar,1,Farzlar,2,Fitre,2,Güsül,1,Hac,5,Hadisler,24,İbadet,8,İkindi Namazı,3,İman,3,islam,102,Kader,1,Kandiller,12,Kurban,5,Müslüman,4,Namaz,53,Namaz Nasıl Kılınır,42,Orucu Bozan Şeyler,3,Oruç,24,Öğle Namazi,4,Peygamberler,6,Ramazan,21,Resimler,5,Sabah Namazı,2,Sağlık,2,Sahur,1,Sûreler,2,Tarih,1,Üç aylar,4,Video,31,Yatsı Namazı,4,Zekat,4,
ltr
item
Dinimiz İslam: Kurban ve Seferilik
Kurban ve Seferilik
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjakDd3kzDpFs6BDKnkC0l4oKEuGeaxnc-66tfeVZezMrmJxxcuP64SU5vb3gNLeONBtTi9K54P-RTZxveptksFrIZruzAEeFiv1XdKj5K7bscBvJ-MwiuN3-WDHM7s5x0oQ0im145THVulcEUmHP1jTTj4ZnuKAjTo0TzflbPexOGKJw9LjCPHiqLG=w640-h425
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjakDd3kzDpFs6BDKnkC0l4oKEuGeaxnc-66tfeVZezMrmJxxcuP64SU5vb3gNLeONBtTi9K54P-RTZxveptksFrIZruzAEeFiv1XdKj5K7bscBvJ-MwiuN3-WDHM7s5x0oQ0im145THVulcEUmHP1jTTj4ZnuKAjTo0TzflbPexOGKJw9LjCPHiqLG=s72-w640-c-h425
Dinimiz İslam
https://dinimizislam.turaninceler.com.tr/2022/02/kurban-ve-seferilik.html
https://dinimizislam.turaninceler.com.tr/
https://dinimizislam.turaninceler.com.tr/
https://dinimizislam.turaninceler.com.tr/2022/02/kurban-ve-seferilik.html
true
4553441386967457769
UTF-8
Tüm Gönderiler Yüklendi Herhangi bir gönderi bulunamadı Hepsini Gör Daha fazla oku Cevap vermek Cancel reply Sil By Ana Sayfa Sayfa Gönderiler Hepsini Gör Sizin İçin Tavsiye Edilen Etiket Arşiv Arama Tüm Gönderiler İsteğinizle eşleşen herhangi bir gönderi bulunamadı Ana Sayfaya Dön.. Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi P.tesi Salı Çar Per Cuma C.tesi Pazar Ocak Şubat Mart Nisan May Haziran Temmuz Ağustos Eylul Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara just now 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 hour ago $$1$$ saatler önce Yesterday $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan fazla bir süre önce Takipçiler Takip etmek BU PREMIUM İÇERİK KİLİTLİ ADIM 1: Bir sosyal ağda paylaşın ADIM 2: Sosyal ağınızdaki bağlantıya tıklayın Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalandı Kodlar / metinler kopyalanamıyor, lütfen basın [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) kopyalamak İçerik tablosu