$type=three$author=hide$comment=hide$rm=hide$count=6

Abdest Nasıl Alınır

ABDEST NEDİR? Abdest, belli uzuvlarını usulüne uygun olarak yıkamak ve mesh etmek suretiyle yapılan bir temizliktir. Abdest her şeyden önce ...

ABDEST NEDİR?

Abdest, belli uzuvlarını usulüne uygun olarak yıkamak ve mesh etmek suretiyle yapılan bir temizliktir. Abdest her şeyden önce her türlü pislik ve kirlilikten kurtulmak, yani maddî ve manevî bütün kirlerden arınmak için İslam'ın emrettiği önemli bir ibadettir.

ABDESTİN ALINIŞI (Erkek ve Kadınlar için)

Erkek ve kadınların abdest alış şekli aynıdır. Sadece kadınlar mümkün olduğu kadar namahrem erkeklerin görmediği bir yerde abdest almaya gayret eder.

  • Abdeste öncelikle “Euzübillahimineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim” diyerek Euzü-besmele çekilir.
  • Sonra "Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" diyerek niyet edilir.
  • Üç kez eller bileklere kadar yıkanır, Ellerri yıkamak farzdır.(Bir elin parmakları diğer elin parmakları arasına geçirilerek hilallenir)
  • Sağ el ile ağıza üç kere su verilerek ağız yıkanır,
  • Sağ el ile buruna üç kere su verip, sol el ile sümkürülür,
  • Avuçlara su alıp, alından çene altına, şakaklara kadar üç kez yüz yıkanır, yüzü yıkamak farzdır.
  • Sol el ile sağ kol dirsek ile beraber üç kez yıkanır, Sağ el ile sol kol dirsek ile beraber üç kez yıkanır, Kolları yıkamak farzdır.
  • Her iki kol yıkandıktan sonra, eller tekrar yıkanır ve başın dörtte biri mesh edilir, başı messh etmek farzdır. (başın üst kısmına ıslak elle dokunulur)
  • Daha sonra sağ ve sol elin şehadet parmakları ile iki kulağın deliklerine su verirken baş parmaklar ile kulakların arkası mesh edilir,
  • Ellerin dış yüzü ile ense mesh edilir,
  • Sol elin küçük parmağı ile, sağ ayağın küçük parmağından başlayarak, ayak parmaklarının arasını hilallemek suretiyle, topuklarla birlikte, sağ ayak üç kez yıkanır,
  • Sol ayağı üç kez yıkarken, ayak parmaklarının arasını küçük parmağı ile bu sefer baş parmaktan başlayarak, küçük parmağa doğru, ayak parmaklarının arasını hilallemek suretiyle topuk ile birlikte yıkanır. Ayakları yıkamak farzdır.
  • Böylece abdest sona erer. Abdestten sonra abdest namazı kılanabilir.

ABDEST NASIL ALINIR? / VİDEO

ABDEST NASIL ALINIR? / RESİMLİ ANLATIM

BESMELE ÇEKİLİR VE NİYET EDİLİR

Önce kollar dirseklerin yukarısına kadar sıvanır, sonra "Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" diye niyet edilir. Ve "Eûzü billahi mineşşeytanirracîm, Bismillahirrahmanirrahîm" okunur.

Elleri Yıkamak

Eller bileklere kadar üç kere yıkanır. Parmak aralarının yıkanmasına dikkat edilir. Parmaklarda yüzük varsa oynatılıp altının yıkanması sağlanır.


Ağza Su Almak

Sağ avuç ile ağıza üç kere ayrı ayrı su alınıp her defasında iyice çalkalanır.



Burna Su Vermek

Sağ avuç ile buruna üç kere ayrı ayrı su çekilir. Sol el ile sümkürülerek burun temizlenir.


Yüzü Yıkamak

Alında saçların bittiği yerden itibaren kulakların yumuşağına ve çene altına kadar yüzün her tarafı üç kere yıkanır.


Sağ Kolu Yıkamak

Sağ kol dirseklerle beraber üç kere yıkanır. Yıkarken kolun her tarafı, kuru bir yer kalmayacak şekilde iyice ovulur.


Sol Kolu Yıkamak

Sol kol dirseklerle beraber üç kere yıkanır. Yıkarken kolun her tarafı, kuru bir yer kalmayacak şekilde iyice ovulur.


Başı Meshetmek

Eller yeni bir su ile ıslatılır. Sağ elin içi ve parmaklar başın üzerine konularak bir kere meshedilir.


Kulakları Meshetmek

Eller ıslatılarak sağ elin şehadet parmağı ile sağ kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın dışı; sol elin şehadet parmağı ile sol kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın arkası meshedilir.



Boynu Meshetmek

Elleri yeniden ıslatmaya gerek olmadan geriye kalan üçer parmağın dışı ile de boyun meshedilir.


ABDEST NASIL ALINIR? / RESİM GRAFİK




Yorumlar

Güzel sözler$quote=TURAN

Güzel sözler$quote=TURAN
Dini, dili, rengi ve düşüncesi ne olursa olsun, insan, sırf insan olduğu için sevilmelidir. Bizim gibi düşünmese dahil, karşımızdaki insana hoşgürü ile bakıp saygı göstermeliyiz.
Ad

Abdest,18,Ahiret,1,Akşam Namazı,3,Allah,2,Ayet,7,Bayram,3,Besmele,7,Bilgiler,43,Cami,5,Cehennem,1,Cemaat,1,Ceneze,1,Cennet,1,Cinler,1,Cuma Namazı,6,Dini Hikayeler,5,dinimiz,24,Dua,7,Esma'ül Hüsna,2,Evliyalar,1,Farzlar,2,Fitre,2,Güsül,1,Hac,5,Hadisler,24,İbadet,8,İkindi Namazı,3,İman,3,islam,102,Kader,1,Kandiller,12,Kurban,5,Müslüman,4,Namaz,53,Namaz Nasıl Kılınır,42,Orucu Bozan Şeyler,3,Oruç,24,Öğle Namazi,4,Peygamberler,6,Ramazan,21,Resimler,5,Sabah Namazı,2,Sağlık,2,Sahur,1,Sûreler,2,Tarih,1,Üç aylar,4,Video,31,Yatsı Namazı,4,Zekat,4,
ltr
item
Dinimiz İslam: Abdest Nasıl Alınır
Abdest Nasıl Alınır
https://i.ytimg.com/vi/ENYX9_k94AY/hqdefault.jpg
https://i.ytimg.com/vi/ENYX9_k94AY/default.jpg
Dinimiz İslam
https://dinimizislam.turaninceler.com.tr/2022/02/abdest-nasl-alnr.html
https://dinimizislam.turaninceler.com.tr/
https://dinimizislam.turaninceler.com.tr/
https://dinimizislam.turaninceler.com.tr/2022/02/abdest-nasl-alnr.html
true
4553441386967457769
UTF-8
Tüm Gönderiler Yüklendi Herhangi bir gönderi bulunamadı Hepsini Gör Daha fazla oku Cevap vermek Cancel reply Sil By Ana Sayfa Sayfa Gönderiler Hepsini Gör Sizin İçin Tavsiye Edilen Etiket Arşiv Arama Tüm Gönderiler İsteğinizle eşleşen herhangi bir gönderi bulunamadı Ana Sayfaya Dön.. Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi P.tesi Salı Çar Per Cuma C.tesi Pazar Ocak Şubat Mart Nisan May Haziran Temmuz Ağustos Eylul Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara just now 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 hour ago $$1$$ saatler önce Yesterday $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan fazla bir süre önce Takipçiler Takip etmek BU PREMIUM İÇERİK KİLİTLİ ADIM 1: Bir sosyal ağda paylaşın ADIM 2: Sosyal ağınızdaki bağlantıya tıklayın Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalandı Kodlar / metinler kopyalanamıyor, lütfen basın [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) kopyalamak İçerik tablosu