$type=three$author=hide$comment=hide$rm=hide$count=6

KURBAN DA HİJYEN VE GIDA GÜVENLİĞİ

  GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI UYARIYOR Kurban Bayramı nedeniyle kesimi gerçekleştirilen hayvanlardan elde edilen etlerin ve sakatatın güvenli bi...

 


GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI UYARIYOR

Kurban Bayramı nedeniyle kesimi gerçekleştirilen hayvanlardan elde edilen etlerin ve sakatatın güvenli bir biçimde tüketilebilmesi için bazı konulara dikkat edilmelidir. Öncelikle kesilecek hayvan sağlıklı olmalı ve kurban kesimi, bu iş için adres gösterilen uygun ve hijyenik ortamlarda ve gerekli kontroller altında uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir. Hijyenik olmayan ortamlarda ve hayvan hastalıkları açısından gerekli kesim öncesi ve sonrası muayenelerin yapılmadığı kurban kesimlerinde sadece eti tüketenler değil, kesenler, taşıyanlar ve parçalayanlar da risk altında olacaktır. Ayrıca, kesimin ardından elde edilen etler ve sakatat tüketim aşamasına kadar doğru biçimde muhafaza edilmeli ve zamanında tüketilmelidir. Evlerde ve özellikle böyle dönemlerde kurban eti bağışının yoğun olduğu kurumlarda, etlerin ve sakatatın gıda güvenliğine uygun biçimde muhafaza edilmesi ve güvenle tüketilebilmesi için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi büyük önem taşımaktadır:

- Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında hijyen kuralları ihmal edilmemelidir.

- Hayvanların bağırsaklarından yararlanılacaksa, bağırsaklar öncelikle hayvan kesilir kesilmez, yani bağırsaklar kesim sıcaklığında iken kaba yağlarından temizlenmelidir. Bu işlem yapılırken bağırsakların kesilmemesi ve patlatılmamasına dikkat edilmeli, ardından bağırsakların içerisi boşaltılmalıdır. Daha sonra bağırsak içeriği su ile tamamen temizlenmelidir.

- Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve öncelikle güneş görmeyen serin bir yerde (14–16°C ‘lerde),  5–6 saati geçmeyecek şekilde bekletilmelidir.  Bekletme sırasında etlerin hava alması sağlanmalı ve bu süre sonunda oda sıcaklığına ulaşan etler buzdolabına kaldırılmalı, +4 °C ile +5 °C arasında muhafaza edilmelidir. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı sıcaklığı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmeyecektir. Bu durumda, etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma meydana gelecek, hatta daha ileri aşamalarda yeşillenme görülecek ve bu değişim sağlık açısından risk oluşturacaktır. Bu nedenle, ön soğutma koşullarına özen gösterilmeli, buna rağmen bozulma olan etler kesinlikle tüketilmemeli ve imha edilmelidir.

- Kurban etlerinin uzun süre muhafazasında öncelikle kesim sırasında hayvanın kanının çok iyi akıtılmış olması büyük önem taşımaktadır. Kan mikroorganizmalar için iyi bir ortam oluşturacağından kanı iyi akıtılmamış hayvanların eti dayanıksız olur ve çabuk bozulur. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında en fazla 3–4 gündür. Ancak, etler kıyma haline getirilirse bu süre 1–2 gün kadardır. Etlerin, daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için buzlukta (dondurucuda) -18 °C’de dondurulmuş olarak saklanması gerekir. Diğer taraftan dondurulmuş etlerin de belirli bir raf ömrü olduğu unutulmamalı ve saklama süresi 4–6 aydan fazla olmamalıdır.

- Dondurulmuş etler çözdürüldükten sonra hemen tüketilmeli, asla tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürme işlemi buzdolabı koşullarında gerçekleştirilmelidir. Etin mikroorganizmalar tarafından kısa sürede bozulabilecek bir ürün olduğu bilinmelidir. Çözünme dıştan içe doğru olur ve merkezdeki donmuş kısım çözülene kadar, yüzeydeki sıcaklık artarak mikrobiyal gelişmelere neden olur. Bu durumda gıda güvenliği riskinin ortaya çıkması kaçınılmazdır.

- Hemen tüketilmeyecek etler kavurma yapılarak da muhafaza edilebilir. Kavurma yapılacaksa, önce yağın iyice erimesi beklenmeli, et tuzlandıktan sonra yağda kavrulmalı veya kavurma yapıldıktan sonra üzerine tuz ilave edilmelidir.

- Tüketilmesi planlanan sakatat, kesim sırasında temiz bir şekilde çıkarılmalı, sakatat ile etler aynı ortamda bulundurulmamalı ve muhafaza edilmemelidir.

- Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, pişirme sırasında etin merkezinin de tam olarak pişmesine özen gösterilmelidir. Diğer yandan, çok kuvvetli ateşte pişirme, etin merkezi tam olarak pişene kadar, dış yüzeyde yanmaya neden olabilmekte, oluşan yanma ürünleri ayrı bir sağlık riski oluşturmaktadır. Güvenli olan, dış yüzü yanmamış ve merkezi tam olarak pişirilmiş olan etlerdir. Sağlık açısından; etlerin pişirilmesi aşamasında kızartmak yerine haşlama veya ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir.

- Pişirilen etler en kısa sürede tüketilmeli, tüketilmeyen kısım buzdolabında saklanmalıdır. Birden çok ısıtma ve takiben dolaba kaldırma işlemi, yine mikrobiyal bozulmalara yol açacağından; pişirilmiş etler bir seferde tüketileceği miktarda ısıtılmalıdır.

Et muhafazası ve tüketiminde yukarıda bahsedilen noktalara dikkat edilmemesi halinde; mikrobiyal kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri ve istenmeyen maddelerden kaynaklanan hastalıklar görülebilir. Uygun koşullarda ve kontrol altında yapılmayan kesimlerden elde edilen ürünlerde bu risk daha da artarak sağlıksız hayvan kaynaklı sorunları da içine alır. Sağlıklı bir Kurban Bayramı geçirmeleri için halkımızı sesimize kulak vermeye çağırıyoruz.


R.Petek ATAMAN

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim kurulu Başkanı

15.12.2007

Yorumlar

Güzel sözler$quote=TURAN

Güzel sözler$quote=TURAN
Dini, dili, rengi ve düşüncesi ne olursa olsun, insan, sırf insan olduğu için sevilmelidir. Bizim gibi düşünmese dahil, karşımızdaki insana hoşgürü ile bakıp saygı göstermeliyiz.
Ad

Abdest,18,Ahiret,1,Akşam Namazı,3,Allah,2,Ayet,7,Bayram,3,Besmele,7,Bilgiler,43,Cami,5,Cehennem,1,Cemaat,1,Ceneze,1,Cennet,1,Cinler,1,Cuma Namazı,6,Dini Hikayeler,5,dinimiz,24,Dua,7,Esma'ül Hüsna,2,Evliyalar,1,Farzlar,2,Fitre,2,Güsül,1,Hac,5,Hadisler,24,İbadet,8,İkindi Namazı,3,İman,3,islam,102,Kader,1,Kandiller,12,Kurban,5,Müslüman,4,Namaz,53,Namaz Nasıl Kılınır,42,Orucu Bozan Şeyler,3,Oruç,24,Öğle Namazi,4,Peygamberler,6,Ramazan,21,Resimler,5,Sabah Namazı,2,Sağlık,2,Sahur,1,Sûreler,2,Tarih,1,Üç aylar,4,Video,31,Yatsı Namazı,4,Zekat,4,
ltr
item
Dinimiz İslam: KURBAN DA HİJYEN VE GIDA GÜVENLİĞİ
KURBAN DA HİJYEN VE GIDA GÜVENLİĞİ
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEi2LPt6cOhayhFv4aDeTYIWGtEBLbD416I8J66ePcdNlQocFwZtMqyOt5H1V4nfIvuEhRBHQJ3Zjic7n9FVULjHHHO_hI6F1nt1yjXpIsXnvsqk8q_wm2Pgh6ZzMPZry5rwBVkDKFr1Qs48ONugZzNRd-6_CoSW5LsYxNnlwVgEdFYAkWlFd3t-yb8Z=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEi2LPt6cOhayhFv4aDeTYIWGtEBLbD416I8J66ePcdNlQocFwZtMqyOt5H1V4nfIvuEhRBHQJ3Zjic7n9FVULjHHHO_hI6F1nt1yjXpIsXnvsqk8q_wm2Pgh6ZzMPZry5rwBVkDKFr1Qs48ONugZzNRd-6_CoSW5LsYxNnlwVgEdFYAkWlFd3t-yb8Z=s72-c
Dinimiz İslam
https://dinimizislam.turaninceler.com.tr/2022/02/kurban-da-hijyen-ve-gida-guvenligi.html
https://dinimizislam.turaninceler.com.tr/
https://dinimizislam.turaninceler.com.tr/
https://dinimizislam.turaninceler.com.tr/2022/02/kurban-da-hijyen-ve-gida-guvenligi.html
true
4553441386967457769
UTF-8
Tüm Gönderiler Yüklendi Herhangi bir gönderi bulunamadı Hepsini Gör Daha fazla oku Cevap vermek Cancel reply Sil By Ana Sayfa Sayfa Gönderiler Hepsini Gör Sizin İçin Tavsiye Edilen Etiket Arşiv Arama Tüm Gönderiler İsteğinizle eşleşen herhangi bir gönderi bulunamadı Ana Sayfaya Dön.. Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi P.tesi Salı Çar Per Cuma C.tesi Pazar Ocak Şubat Mart Nisan May Haziran Temmuz Ağustos Eylul Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara just now 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 hour ago $$1$$ saatler önce Yesterday $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan fazla bir süre önce Takipçiler Takip etmek BU PREMIUM İÇERİK KİLİTLİ ADIM 1: Bir sosyal ağda paylaşın ADIM 2: Sosyal ağınızdaki bağlantıya tıklayın Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalandı Kodlar / metinler kopyalanamıyor, lütfen basın [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) kopyalamak İçerik tablosu